W ostatnich latach pojawiło się na rynku sporo wyciskarek, które mogą zdezorientować przyszłego użytkownika. Różnorodność modeli, różnorodność kształtów, wyższe liczby w modelach tych samych firm potrafią wprowadzić w zakłopotanie kupującego, szczególnie kiedy dopiero zaczynamy przygodę z wyciskarkami do soku. Pomimo tego wszystkiego jedno się nie zmienia... Mianowicie ich budowa oraz podział ze względu na nią.

Po krótce chcielibyśmy wprowadzić Państwa w świat doboru wyciskarki, który mimo swojej teoretycznej skomplikowalności jest znacznie prostszy jeśli wiemy czego oczekujemy od urządzenia i co będziemy chcieli z nim robić.

 

I Wyciskarki podzielić możemy na:

1. Jednoślimakowe wyciskarki soków:

a) jednoślimakowe wyciskarki do soków działające na zasadzie miażdżenia

b) jednoślimakowe wyciskarki do soków z ostrzami działające na zasadzie cięcia

c) jednoślimakowe wyciskarki do soków pionowe

2. Dwuślimakowe wyciskarki do soków

 

Ad.1.a 
Jednoślimakowe wyciskarki soków działające na zasadzie miażdżenia

Do tego typu wyciskarek można zaliczyć między innymi takie modele jak Oscar DA-900, DA-1000 czy Omega 8004/8006. Jednoślimakowe wyciskarki do soków stosują jedynie siłę miażdżenia wałka ślimakowego wyciskającego warzywo czy owoc i odsączającego sok przez sito, a reczej nakładkę na ślimak. Są to urządzenia wolnoobrotowe pracujące z prędkością, która nie przekracza 80/90 obrotów na minutę. Wolnoobrotowa technologia sprawia, że sok się nie napowietrza, a tym samym wszystkie cenne witaminy, minerały i enzymy są zachowane w soku, bo nie utleniają się. Technologia ta nazywana jest „tłoczeniem na zimno”

Wyciskarki do soków są urządzeniami wolnoobrotowymi, które wykorzystują siłę miażdżenia do wyciskania soku. Pozyskiwanie soku ma tutaj kilka etapów. Najważniejszą rolę pełni tu mocny wałek ślimakowy, który się obraca, miażdży i wyciska dany surowiec. Wałek ślimakowy, w zależności od modelu wyciskarki, będzie się obracał z prędkością od około 70 do 160 obrotów na minutę. Dzięki wolnoobrotowej technologii pozyskiwany sok nie nagrzewa się i nie napowietrza, a zatem nie traci cennych składników odżywczych.


Etapy działania wyciskarki wyglądają następująco:

  • surowiec dostarczamy do urządzenia poprzez podanie go do wlotu moduły miażdżenia
  • w momencie kontaktu surowca ze ślimakiem zaczyna się jego wciąganie do wnętrza modułu

  • ślimak posiadając zwoje, które zagęszczają się ku końcowi zaczyna sukcesywnie zgniatać i miażdżyć części roślin, tak aby wyciśnięta pulpa jak najbardziej sucha

  • każdy etap miażdżenia powoduje rozrywanie włókien roślin, tym samym uwalniając najcenniejsze wartości które znajdują się w komórkach roślin

  • sok, który w międzyczasie został wyciśnięty z części rośli jest tłoczony przez sito pozbawiając tym samym go drobnych cząsteczek, które powstały podczas miażdżenia

  • tak oczyszczony sok jest transportowany do odpływu, pulpa zaś do otworu, odpowiadającego za transport na zewnątrz.

Tak sporządzony sok posiada mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz enzymów, gdyż dzięki wspomnianej wyżej wolnoobrotowej technologii nie ulegają one zniszczeniu w wyniku napowietrzenia czy nagrzania. Sok pozyskany za pomocą wyciskarki nadaje się do przechowywania w lodówce minimum 24 godziny, nie trzeba go zatem spożywać od razu po wyciśnięciu.

Wyciskarki do soków posiadają wiele innych funkcji niż tylko samo wyciskanie soku do picia. Wiele z wyciskarek posiada taką funkcję jak homogenizacja, a zatem wyciskarka mieli dany surowiec bez oddzielania soku i dzięki temu możemy uzyskać przecier mający konsystencję musu. Dzięki tej bardzo praktycznej opcji możemy przygotować między innymi fantastyczne, bardzo zdrowe posiłki dla niemowląt, jak również gęste koktajle, lody, desery czy nawet masło orzechowe. Ponadto wyciskarki soku są w stanie zmielić zboże (tylko dzięki odpowiednim końcówkom), kawę, nasiona czy zioła. W związku z tym możemy przygotować własną mąkę czy przyprawy do dań. Do pewnych modeli wyciskarek dołączone są również specjalne nakładki do robienia różnych makaronów.

Wolnoobrotowa technologia sprawia ponadto, że urządzenie pracuje ciszej od urządzeń pracujących na wyższych obrotach. Modele wyciskarek jednoślimakowych posiadają ponadto wiele innych przydatnych funkcji jak między innymi homogenizacja, polegająca na mieleniu bez odsądzania soku, dzięki której można przygotować lody, musy i przeciery. Kolejną funkcją jest mielenie, dzięki któremu możemy zmielić zboże, by uzyskać domową mąkę, przyprawy i zioła. Przydatną funkcją jest także funkcja robienia makaronu za pomocą dołączonych do urządzenia nakładek.

 

Zalety jednoślimakowych wyciskarek do soków działających na zasadzie miażdżenia:

  • doskonała jakość soku (sok bogaty w enzymy, minerały i witaminy)

  • sok jest bardzo smaczny, esencjonalny, zawiesisty i bardzo wartościowy

  • w czasie wyciskania soku nie są utracone żadne cenne składniki odżywcze, bo sok się nie nagrzewa i nie napowietrza

  • wyciskarki są niezawodne i wytrzymałe

  • wyciskarki są proste w czyszczeniu i użytkowaniu, bo składają się z niewielu elementów

  • można wycisnąć niemal każdy gatunek owoców, warzyw i ziół
    wyciśnięty sok można przechowywać w lodówce do 72 godzin

  • nowoczesna technologia wyciskania pozwala na pozyskanie do dwóch razy więcej soku niż w przypadku standardowych sokowirówek

  • sok nadaje się do wykorzystania w przypadku stosowania diet odchudzających, leczniczych oraz oczyszczających

  • niektóre modele posiadają funkcje takie jak homogenizacja, mielenie i formowanie makaronu

  • są wytrzymalsze od wyciskarek pionowych i bardziej tolerancyjne na błędy użytkowników

 

Wady jednoślimakowych wyciskarek do soków

  • wyciskarki te zajmują nieco więcej miejsca niż wyciskarki pionowe

    nieco częściej użytkownik jest zmuszony do użycia popychacza

    finalne wyciśnięcie np. 1l soku może być nieco wolniejsze niż w przypadku wyciskarek pionowych

  

Ad.1.b
Jednoślimakowe wyciskarki do soków pionowe

Do wyciskarek jednoślimakowych pionowych można zaliczyć takie modele jak między innymi Hurom HU-100, Hurom HU-400, Hurom HU-500, Hurom HU-600, Kuvings, Omega VRT352. Są one- można powiedzieć- absolutną nowością na rynku w porównaniu do wyciskarek pionowych. Wyciskarki poziomie są produkowane nawet od lat 50-tych ubiegłego wieku, zaż pierwszy model wyciskarki Hurom HU-100 został udostępniony do sprzedaży na początku roku 2010. Ich mechanizm wyciskający jest obrócony, zaś w przypadku tradycyjnych wyciskarek jest tak, iż posiadają one podłużny wałek ślimakowy, który jest ustawiony poziomo. Wyciskarki jednoślimakowe pionowe posiadają wałek ślimakowy pionowy i dzięki temu proces wyciskania soku jest łatwiejszy i szybszy. Surowiec nie wymaga tutaj popychania, ponieważ opada grawitacyjnie na wałek ślimakowy. Natomiast ta zależność nie występuje zawsze. Grawitacyjne pobieranie surowca tyczy się roślin twardych i odpowiednio przygotowanych takich jak np. marchew, seler. Jeśli będziemy chcieli wyciskać np. owoce cytrusowe, zawieszające się w sypie modułu miażdżącego czy liściaste będziemy zmuszeni użyć popychacza.

Jeśli chodzi o jakość soku pozyskanego przy pomocy wyciskarki jednoślimakowej pionowej, jest ona niemal taka sama jak w przypadku wyciskarki poziomej, ale sok w przypadku tej pierwszej pozyskany jest szybciej. Przyszły użytkownik wyciskarek pionowych powinien wiedzieć również, że sok z wyciskarek pionowych jest nieco gęstszy od wyciskarek poziomych oraz może zawierać więcej drobinek w soku. Dlatego tacy producenci jak Hurom, Omega dodają do niektórych modeli sitka na pojemnik, aby otrzymać jeszcze czystszy sok.

Popularność wyciskarek pionowych, które zapoczątkowała firma Hurom Ltd. spowodowała, że
na rynku pojawiły kopie niezasługujące na uwagę oraz kopie urządzeń firm, które specjalizują się w produkcji podobnych urządzeń. Zaliczyć do nich należy amerykańską firmę dystrybucyjną Omega, oraz koreańskiego producenta NUC, który jest właścicielem marki Kuvings. Obecnych jest również kilku innych producentów, które wypuściły na rynek, mniej lub bardziej udane urządzenia. Różnorodność wyciskarek i ich modeli mogą czasami przytrafić o zawrót głowy, ale jest w tym pewna zależność... Mianowicie powstają na świecie duże firmy dystrybujące, które kupując od producenta duże ilości maszyn, nabywają prawa do własnej marki. W praktyce oznacza to, że klient widzi na sklepie kilka marek urządzeń, które są do siebie łudząco podobne. W rzeczy samej to dokładnie te same urządzenia. Taki przykład można zaobserwować w przypadku firmy np. Versapers, która kupuje urządzenia o symbolach HU-100, HU-300 i nazywa je odpowiednio własnymi modelami. Spotkać również można wyciskarki pionowe pod wieloma innymi nazwami, ale zazwyczaj są to dokładnie te same urządzenia jedynie dystrybuowane przez inne firmy na świecie.

Wyciskarki pionowe posiadają bardzo przydatną funkcję jaką jest funkcja przepłukiwania bez całkowitego rozbierania urządzenia. W praktyce oznacza to, że możemy przeczyścić wyciskarkę bez konieczności jej demontażu. Wystarczy wlać do wyciskarki 2-3 szklanki wody i włączyć ją, aby pozbyć się resztek z poprzedniego wyciskania. Natomiast musimy wiedzieć, iż przepłukiwanie urządzenia nigdy nie zastąpi mycia pełnego, używając bieżącej wody oraz szczoteczki.

Mycie końcowe wyciskarek pionowych jest czynnością bardzo czasochłonną. Na konstrukcję takich wyciskarek składa się wiele elementów i zakamarków, do których podczas pracy urządzenia dostają się włókna miąższu. Owe włókna bezwzględnie należy zaś usunąć po zakończeniu pracy. Wyciskarki pionowe mają też ograniczoną ilość funkcji, gdyż są stworzone przede wszystkim do wyciskania soków. Nie można nimi mielić, homogenizować czy formować makaronu, co jest niewątpliwą zaletą wyciskarek poziomych.

Zalety wyciskarek jednoślimakowych pionowych: 

  • wyciskarki te są małe i kompaktowe, zajmują niewiele miejsca

  • nie wymagają używania popychacza, bo surowiec opada grawitacyjnie na wałek ślimakowy

  • duży otwór wsadowy powoduje, że nie trzeba ciąć surowca na małe kawałki

Wady wyciskarek jednoślimakowych pionowych:

  • wyciskają nieco bardziej gęste soki niż poziome wyciskarki

  • wyciskają sok, ale nie mają dodatkowych funkcji takich jak homogenizacja, mielenie i formowanie makaronu

  • ich czyszczenie jest skomplikowane i czasochłonne z racji złożonej budowy

  • z racji tego, że konstrukcje urządzeń są stosunkowo młode (początek roku 2010) są dość mocno narażone na awarie taki jak pękanie sitek, degradujące się uszczelki

  • nie są tak wytrzymałe jak wyciskarki pionowe oraz są wrażliwsze na błędy użytkownika

 

Ad.2.
Dwuślimakowe wyciskarki do soków

 

Dwuślimakowe wyciskarki soków to bez wątpienia alternatywa dla wyciskarek jednoślimakowych. Wyciskarki te są urządzeniami wolnoobrotowymi, a zatem w czasie pozyskiwania soku nie napowietrzają go, co zapobiega utlenianiu substancji odżywczych, dokładnie tak samo jak w przypadku urządzeń jednoślimakowych. Wyciskarki te w czasie pracy nie wytwarzają ciepła, a to zaś sprawia, że w pozyskanym soku znajdują się wrażliwe na ciepło cenne witaminy.

 

Jak sama nazwa wskazuje, omawiane wyciskarki posiadają dwa wałki ślimakowe. Są to wałki usytuowane równolegle do siebie - w czasie pracy zazębiają się. Przypominają wał korbowy samochodu. Każdy surowiec dostaje się pomiędzy wałki, jest dokładnie tłoczony i miażdżony dzięki mikroszczelinom, które występują pomiędzy obracającymi się ślimakami. W wyniku tego procesu uwalniany zostaje sok oraz jego cenne składniki odżywcze, jakie są zawarte w komórkach surowca. Dalej sok jest przesączony przez filtr usuwający resztki miąższu i włókien. Uzyskany w ten sposób bardzo klarowny sok trafia do zbiornika. Suchy miąższ jest usuwany do oddzielnego pojemnika.

 

Użycie wyciskarki dwuślimakowej jest najbardziej efektywnym sposobem uzyskania soku. Dzięki takiej wyciskarce można pozyskać sok z niemal każdego owocu i warzywa, a także z roślin zielonych. Szczególną zaletą jest to, iż zostawiają jeszcze bardziej suchą pulpę oraz radzą sobie nieco lepiej z miękkimi owocami, aniżeli wyciskarki jednoślimakowe. Największą zaletą wyciskarek dwuślimakowych jest to wyciśnięty z nich sok jest bardzo zdrowy i odżywczy - żadne inne urządzenie nie jest w stanie pozyskać tak zdrowego, pełnego witamin, żywych enzymów i minerałów soku.

 

 

Zalety wyciskarek dwuślimakowych: 

  • najlepsza jakość soków (najwyższa zawartość składników odżywczych)

  • uzysk największej ilości soku z jednostki surowca

  • wyciskarka radzi sobie z wyciskaniem warzyw liściowych oraz ziół

  • wyciskarka nie napowietrza i nie nagrzewa soku

  • wykorzystanie wyciskarki do robienia soków przy różnego rodzaju terapiach

 

 

Wady wyciskarek dwuślimakowych: 

  • skomplikowane i czasochłonne czyszczenie

  • czasochłonne wyciskanie soku ze względu na technologię wolnoobrotową

  • wyciskarki dwuślimakowe posiadają dużo elementów, są duże, ciężkie i skomplikowane w montażu

  • ze względu na ich budowę oraz części użytych do produkcji są jednak sporo droższe od bardzo dobrej klasy wyciskarek pionowych.